Luottokortit, eli niin sanotut kortit, joita myös muovirahaksi kutsutaan. Miten se eroaa pankkikortista? Ero tulee nimittäin siinä, että luottokortti käyttää velkarahaa.

Joka kerta kun käytät luottokorttia, käytät sinulle myönnettyä lainaa. Vasta myöhemmin sinun tulee maksaa tuo summa omista käteisvarannoistasi ja tietysti korkojen kera. Korot voivat vaihdella suurestikin, mutta yleensä pienimmät, jopa alle prosentin korot ovat saatavilla perinteisistä pankeista. Toisessa päässä ovat taas niin sanotut joustoluotot netissä, joiden vuosikorot saattavat pahimmassa tapauksessa nousta jopa satoihin prosentteihin vuodessa.

Joustoluottojen etu tulee siinä, että päätökset saa helposti ja rahat tilille vartissa, eli mikäli tahtoo vain asioida pikaisesti netissä saadakseen itselleen virtuaalisen luottokortin, on netissä toimivat lainatalot erittäin hyvä vaihtoehto.

Mikäli taas pienemmät korot ja fyysinen luottokortti ovat sinun juttusi, on suositeltavaa ottaa yhteyttä perinteiseen pankkiin, kuten esimerkiksi Nordeaan tai Osuuspankkiin. Helpommalla toki pääset, jos otat yhteyttä siihen pankkiin, jossa sinulla jo on tili. Tässä säästät siis lähinnä aikaa, sillä silloin sinun ei tarvitse käydä läpi tilinavaus toimenpiteitä.

Monelle luottokortti tuntuu ilmaiselta rahalta, mutta sitä se ei ole ollenkaan. On helppo niin sanotusti vinguttaa visaa, mutta jälkeenpäin tulee aina lasku. Siihen kannattaakin suhtautua niin, että kun korttia käyttää, niin ottaa lainaa itseltään tulevaisuudesta. Kannattaakin aina budjetoida niin, että joka kuukausi on varaa maksaa edelliseltä kuukaudelta kertynyt luottokortin lasku.

Luottokortti on kuitenkin hyvä olla, mikäli käteisvarat eivät ole todella korkeat. Hyvä luottoraja onkin noin muutaman tuhat euroa. Kortti on hyvä olla siksi, että mikäli tulee jokin äkillinen meno, kuten pesukoneen tai tietokoneen hajoaminen, jolloin uuden tarvitsee pikaisella aikataululla. Tällöin sinun ei tarvitse maksaa uutta hankintaa käteisellä ja pahimmillaan ajaa talouttasi ahdinkoon vaan sen voi maksaa myös kuukausierissä, pikkuhiljaa.

Juuri yllämainitusta syystä luottokorttia ei kannata käyttää turhuuksiin, sillä voi tulla paha paikka, jos raja on täynnä, kun korttia oikeasti tarvitsee.

Jos haluat itsellesi luottokortin jo tänään, voit katsoa esimerkiksi Rahalaitos lainavertailu -osiomme, jossa listaamme erilaisia joustoluotto vaihtoehtojakin. Muussa tapauksessa suosittelemme sinua ottamaan yhteyttä pankkiisi fyysisen luottokortin saamiseksi.