Lainalaitos on kotimainen affiliaattisivusto, joka vertailee luotonmyöntäjien lainatarjouksia ja joka ainakin nettisivujen perusteella näyttää painottavan markkinointia yhdistelylainojen suuntaan. Pikaisesti katsottuna kuitenkin he tarjoavat kuitenkin käytännössä kulutusluottoa jopa 40 000 euroon asti, jonka voi siis käyttää esimerkiksi lainojen yhdistelyyn, autoon tai matkaan. Sinä päätät. On toki hyvä, että sivusto painottaa markkinointiaan johonkin suuntaan, siinä ei ole mitään pahaa. Mutta, minkälaisia kokemuksia meillä on itse sivustosta, selviää tästä artikkelista. Toki voit myös siirtyä suoraan laskuriin mikäli vain haluat faktoja numeroina ja tekemään valintaa.

HUOM! Suosittelemme, että jokainen tekee vain harkittuja lainapäätöksiä. Tämä tarkoittaa ensinnäkin sitä, että nopeita päätöksiä vältetään. Anna itsellesi aikaa harkita ja miettiä, että tarvitsetko aidosti lainaa, onko Sinulla aito tarve etkä voi asiaa ratkaista muulla tavalla? Mikäli todella lainaa tarvitset ja se on välttämätön ratkaisu, tulisi Sinun vielä tehdä laskelmia, että minkä kokoinen laina on Sinulle optimaalisen, varsinkin jotta et ottaisi turhan suurta lainaa. Erittäin oleellista on myös maksukyvyt tarkistus ja laskeminen. Otathan lainaa vain summilla, jotka tiedät, että voit varmuudella myös maksaa takaisin. Varmuus voi olla esimerkiksi odotettavissa oleva palkkatulo. Vedonlyönnin, muiden rahapelien tai muun epävarman tulon varaan ei kannata koskaan laskea tai sen mukaan elää. Lainarahoja ei myöskään suositella käytettävän pikavippien tai muidenkaan lainojen suhteen rahapeleihin taikka esimeriksi päihteisiin. Otathan vain tarkoin harkittuja pikalainoja, jotka rakentavat elämääsi oikeaan suuntaan pidemmällä aikavälillä eivätkä pilaa rahatilannettasi hetken mielijohteesta. Vaikka arvostelemme pikalainoja, toivomme vastuullisuutta sekä lainan myöntäjiltä että lainan hakijoilta.

Lainalaitos sivusto, kokemuksia ja tietoa yrityksestä

Sivuston design on hyvin yksinkertainen. Tietoa ei ole juurikaan saatavilla ja kaikki on pakattu käytännössä parille sivulle. Sen sijaan UKK-osio, eli usein kysytyt kysymykset vastaavat melko kattavasti perus kysymyksiin. Jollain tapaa sivu tuntuu kuitenkin melko huteralta, mutta toisaalta sillä ei suurempaa merkitystä kuitenkaan ole.

Sivuston omistaa Fondax Oy niminen yritys, josta ei valitettavasti löydy minkäänlaisia tietoja. Kauppalehden tietojen mukaan se ei maksa edes arvonlisäveroa, joten tämä tarkoittanee lain mukaan sitä, että liikevaihto jää alle 8 500 euroon. Summa tuntuu kuitenkin aika pieneltä, joten on mahdollisuus, että voitot vain siirretään ulkomaille. Mikäli tästä mahdollisesta toiminnasta ei välitä, se ei estä käyttämästä heidän palveluitaan. Yritykselle ei myöskään ole ilmoitettu suomalaista toimitusjohtajaa, joten se toiminee pääosin ulkomailta käsin. Toisaalta se toimii kuitenkin Suomen lainsäädännön mukaan ja mikä tärkeintä, se vain vertailee lainoja, joten itse laina myönnetään kuitenkin suoraan tunnetuilta pankkialan yrityksiltä eikä turvallisuuden suhteen ole ongelmia.

Mikäli heidän toimintamalli on uusi, niin kerrataan se lyhyesti tässä. Se toimii siis niin että he hakevat tietojesi avulla sinulle sopivia lainoja ja kun valitset jonkin lainan, he saavat siitä pienen prosentin tai kiinteän palkkion. heidän palvelunsa siis helpottaa lainanhakijaa siinä mielessä, ettei hakijan tarvitse käydä erikseen läpi kaikkia luotonmyöntäjiä löytääkseen parhaan mahdollisen lainan itselleen. Eli kyseessä on ihan kätevä palvelu.

Kuten jo aikaisemmin mainittu toiminta on myös luotettavaa, sillä lainaa haetaan loppupeleissä kuitenkin luotettavilta pankeilta, ei lainalaitokselta, joka toimii välissä vain ja ainoastaan niin sanotusti välikätenä. Eli tietosi ovat todennäköisesti turvassa, sillä lopulliset tiedot päätyvät ainoastaan pankeille.

Lainan hakeminen

Lainalaitos kertoo, että lainaa heidän kauttaan voi hakea jokainen vähintään 21-vuotias Suomessa asuva, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä sekä saa säännöllisesti palkka- tai eläketuloja. Lopullinen päätöshän näistä ehdoista on lopulta itse pankeilla, mutta näillä näkymin näyttää siltä, että lainaa ei myönnetä maksuhäiriöisille.

Kokeilimme itse lainan hakemista palvelun avulla, ja tällaisia kokemuksia siitä saimme.

Lainaa voi palvelun kautta hakea 40 000 euroon ja maksuaikaa voi laittaa jopa 120 kuukauteen asti, joka siis tarkoittaa 10 vuoden maksuaikaa. Laitoimme esimerkkiimme 15 000 euroa sekä tuon 120 kuukauden maksuajan.

Hakuikkunassa tulee myös ilmoittaa lainanhakutarkoitus ja ensimmäisestä hakuikkunasta tulee fiilis, että muita tietoja ei tarvitsisi luovuttaa lainalaitokselle, mutta tämä fiilis on virheellinen, sillä seuraavissa ikkunoissa tulee antaa tiedot tuloista sekä asumismuodosta. Missään vaiheessa ei kuitenkaan tarvitse tunnistautua, eli kuka tahansa voi käyttää vääriä tietoja tässä vaiheessa, mutta se ei kuitenkaan kannata tietenkään. Lainat tuskin menevät läpi niin, sillä useimmat pankit tulevat vaatimaan tunnistautumisen ennen lainan myöntämistä. Ja näinhän sen pitääkin olla.

Hieman harmillisesti lainoista ei saa tietoja sivustolla asioidessa, vaan tiedot tulevat myöhemmin sähköpostiin, mutta toisaalta osalle se voi olla hyväkin ratkaisu. En tiedä, voidaanko kuitenkaan vielä tässä tapauksessa puhua hitaasta palvelusta koska eihän sähköposti ole niin paljon hitaampi kun se että selaimeen tulisi tiedot. Jos kestoksi tulee yli vuorokausi, tällöin lienee voi jo sanoa, että palvelun käyttö on lähinnä hidaste kuluttajalle. Kuitenkin, jos sähköposti häiritsee lainojen vertailussa suosittelemme myös suoran lainan myöntäjiä jolloin toiminta on erittäin ripeää. Esimerkiksi tunnettuja laatuyhtiöitä kuten Komplett bank, Ostosraha, Suomilimiitti ja Everyday.

Korot

Jostain syystä lainalaitos itse mainostaa korkojen olevan matalat, vain 4,5 prosenttia. Sivusto myös mainostaa, ettei muita kustannuksia tule. On vaikea ymmärtää mihin tämä perustuu, sillä kaikki korot ja tilinhoitokustannukset ovat pankkikohtaisia ja lainalaitoksella ei tähän lienee ole vaikutusvaltaa. Lienee luvut sitä, mitä pienimmillään voi saada, joka on toki aivan normaalia mainostuksessa. Kannattaa siis katsoa lainaa hakiessa lopulliset korot itse pankin sivuilta, sillä näihin lukuihin ei kannata luottaa, että ne säilyvät loppuun asti.

Vaihtoehdot

Vaihtoehtoja on runsaasti ja niistä meillä on paljon kokemuksia, mutta toki Lainalaitos on vertailuun varsin hyvä vaihtoehto. Kuitenkin, tässä alan johtavia vaihtoehtoja joita myös vahvasti suosittelemme aidosti lainan tarpeessa oleville:

Lainalaitos Yhteenveto ja kokemuksia 2020 – 2021

Vaikka Lainalaitos toimiikin vain lainojen välittäjänä, ei siitä huoku minkäänlainen ammattimaisuus. Yrityksestä ei ole mitään tietoja, joko se ei menesty ollenkaan tai sitten se siirtää voittonsa ulkomaille, myös laskurin toiminnasta tulee vanhan aikainen fiilis, sillä niitä lainatarjouksia ei ole vielä tässäkään vaiheessa lähetetty. Ei sillä että olisin kärsimätön, mutta jotkut välittäjäpalvelut iskevät lainatarjoukset välittömästi ruudulle hakemuksen lähettämisen jälkeen. Sivusto kaipaa siis armottomasti myös päivittämistä nykypäivään. Emme voi sanoa, että palvelu on epäluotettava tämän kokemuksen perusteella, eikä se sitä olekaan, mutta tuskin kukaan voi väittää ettei lainavertailuun modernimman kuvan antaisi TV:stäkin tutut lainavertailun johtavat sivustot Lendo ja Zmarta. Toisaalta jos haluat vertailla esimerkiksi autolainoja, siihen suosittelemme Autoluotto palvelua, josta voit myös lukea arvostelumme. Onko sinulla kokemuksia lainalaitos palvelusta? Kerro niistä kommenteissa.