Kulutusluotot ovat nimensäkin mukaisesti lainoja kulutukseen. Ne ovat erittäin suosittu lainamuoto, sillä niihin ei yleensä tarvita takaajia eikä vakuuksia. Itseasiassa, sellaisen voi saada itselleen jopa vartissa, mikäli niin tahtoo.

Kulutusluottojen summat vaihtelevat suuresti. Sitä voi hakea vähimmillään vain satoja euroja ja suurimmillaan jopa 60 000 euroa. Näin ollen myös käyttökohteetkin vaihtuvat.

Kilpailuta kulutusluotot

Paras keino hakea kulutusluottoa on kilpailuttaa se ja se tietysti onnistuu parhaiten lainanvertailusivustojen avulla. Ne lähettävät hakemuksesi kerralla useisiin paikkoihin ja saat nopeasti itsellesi jopa useita kulutusluottotarjouksia. Kaikki tämä vain vartin työn jälkeen. Sen verran sinulla kestää täyttää oma hakemuksesi. Vertailusivustot lähettävät hakemuksesi usealle kymmenelle eri pankille, jotka reagoivat hakemukseesi heti ja mikäli tietosi näyttävät hyvältä pankkien kannalta, saat parhaimmillaan jopa kymmeniltä pankeilta tarjouksen samanaikaisesti.

Sitten voitkin valita itsellesi parhaiten sopivimman lainan.

Suosittelemme lainan kilpailuttamista seuraavilla, hyviksi todetuilla vertailusivustoilla:

Rahalaitos on suomalainen, AAA-luottoluokituksella toimiva lainanvertailusivusto, joka voi ylpeänä kantaa suomalaista avainlippua merkkinä kotimaisuudestaan. Se on yksi alan parhaimmista sivustoista. Yksi asia tosin tulee ottaa huomioon, ja se on se, että hakeakseen lainaa heidän kauttaan, tulee hakijalla olla vähintään 7 200 euron vuosittaiset tulot. Noihin tuloihin tosin pääsee alle 1000 euron kuukausituloilla, eli vaatimus ei ole liian tiukka. Lainahakemuksen voi kilpailuttaa jopa 50 000 euroon asti. Lopulliset korot ja kustannukset selviävät vasta siinä vaiheessa, kun saat lainatarjouksen eri pankeilta. Pääset tällöin valitsemaan itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Lendo, jonka omistaa norjalainen Schibsted Group, lienee yksi maamme tunnetuimmista lainanvertailusivustoista, sillä sen omistaja on markkinoinut sitä ahkerasti. Sillä on siihen varaa, sillä Schibsted Group on Pohjoismaiden suurin media-alan yritys ja se omistaa mm. tori.fi:n Suomessa. Kaiken kaikkiaan sen palveluksessa työskentelee jopa 8000 työntekijää. Sen kautta voi kilpailuttaa kulutusluoton jopa 50 000 euroon asti. Kannattaa tosin huomioida se, että palvelu saattaa pyytää todisteita palkkatuloista. Yleensähän vertailusivustot eivät näitä pyytä, mutta tämä sivusto on kyllä ehdottoman luotettava, eli tietosi eivät missään tapauksessa voi päätyä vääriin käsiin. Vuosittaiset korotkin voivat nousta korkeintaan 27%, joka on silti hieman korkea, mutta ei lainkaan alan korkeimpia. Lopulliset korot määräytyvät kuitenkin vasta, kun lainatarjouksen saa.

Zmarta, jonka juuret juontavat Iso-Britanniaan ja vuoteen 1983, lienee yksi maailman vanhimmista lainayrityksistä, jotka toimivat nykyisin netissä. On tietysti selvää, että ennen 2000-lukua se ei vielä netissä toiminut. Suomessa se on aloittanut toimintansa jo vuonna 2008 ja onkin nopeasti vakiinnuttanut paikkansa suosittuna sivustona, eikä syyttä. Se kilpailuttaa kulutusluottohakemuksesi jopa 22 eri pankissa ja lainaa voi hakea jopa 60 000 euroon asti. Zmartaan ei ole voinut törmäämättä, sillä se on mainostanut palveluitaan erittäin ahkerasti. Suuri julkisuus tarkoittaa suuria käyttäjämääriä ja siitäkin huolimatta se on onnistunut pitämään käyttäjänsä tyytyväisenä. Tätä palvelua voimme hyvillä mielin suositella yhtenä alan kattavimpana.

Kulutusluoton valinta

Tärkein kriteerihän kulutusluoton valinnassa on loppujen lopuksi se, että palvelu tarjoaa haettavaa summaa ja se, että millaiset kokonaiskustannukset lainalle muodostuu. Toissijaisia asioita ovat mm. lainan nopeus, sillä käytännössä lähes joka paikasta lainan saa saman päivän aikana. Tämän lisäksi myös maineella tai näkyvyydellä voi olla jollekin merkitystä, mutta tosiasiahan on se, että suuremman riskin laina-asioissa ottaa aina lainanmyöntäjä, eli tässä tapauksessa pankki. Onhan se tietysti niin, että jos pankkiin on törmännyt esimerkiksi tv-mainoksissa ja tietää, että sillä on tuhansia työntekijöitä ja pääkonttori Pohjois-Euroopassa, niin sitä ajattelee, että tämän paikan täytyy olla luotettava. Mutta kuten jo mainitsimme, niin käytännössä kaikki paikat ovat luotettavia.

Ainoa, millä erotamme ns. reilun meiningin pankit huonommista, on se, miten ne ilmoittavat kaikki mahdolliset kustannukset. Sillä tänä päivänä pankeilta vaaditaan, että ne eivät saa harjoittaa koronkiskontaa ja että niiden on selkeästi ilmoitettava kaikki lainaajalle koituvat kustannukset. Suurin osa pankeista toimiikin edellytetyllä tavalla.

Seuraavaksi listaamme lainavertailusivustoja, joilla on meidän mielestämme parhaimmat ehdot kulutusluotoissa. Olemme tutkineet kaikki Suomessa toimivat luotonmyöntäjät, joiden pohjalta loimme tämän listan. Valinnat olivat vaikeita, mutta käytimme seuraavia kriteereitä:

  1. Yleinen maine ja ikä. On selvää, että jos yritys on toiminut laina-alalla useita vuosia ilman mainittavia valituksia, että yritys hoitaa asiakkaansa kunnialla, eikä se ole syyllistynyt esimerkiksi tietojen väärinkäyttöön ja toimii muutenkin reilusti.
  2. Kuluista ilmoittaminen. Näissäkin on paljon eroja. Kaikki pankit kyllä ilmoittavat lopulliset kulut, mutta niistä ilmoitetaan eri tavalla. Myös lainavertailusivustot voivat toimia tässä suhteessa reilusti. Jotkut sivustot myyvät joitain korkoja totuuksina, kun taas toiset ilmoittavat reilusti, että lopulliset kulut riippuvat lainanmyöntäjästä.
  3. Pankkien määrä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuinka moneen pankkiin sivusto loppujen lopuksi lähettää hakemuksesi. Näissäkin voi olla suurehkojakin eroja, mutta yleisesti hakemukset kilpailutetaan noin 20 pankissa.
  4. Sivuston käytettävyys. Sekin on tärkeää, että onko sivusto hidas vai kankea, vaiko informatiivinen ja nopea käyttää. Jos sivuston käyttämisessä turhautuu, sinne tuskin toista kertaa haluaa palata.

Milloin kulutusluotto

Useimmiten lainaa haetaan esimerkiksi keskikokoisiin hankintoihin, joihin ei kuitenkaan sillä hetkellä varat riitä. Näitä ovat esimerkiksi uusi pesukone, auto, tietokone jne. Mutta kuten jo tuossa aiemmin kerroimmekin, niin lainaa voi hakea jopa sen 60 000 euroa. Sellaisella saa hoidettua jo esimerkiksi hieman vaativamman remontin tai uuden karhen auton.

Tärkeintä kuitenkin lainaa hakiessa on muistaa se, että niiden saamisen helppoudesta huolimatta, se ei ole ilmaista rahaa. Se tulee aina maksaa takaisin. Täytyy myös pitää mielessä, että itseasiassa maksat loppujen lopuksi enemmän takaisin kuin mitä otit lainaa. Jos esimerkiksi otit lainaa 50 000 euroa, tulet maksamaan lainanantajalle yli 50 000 euroa takaisin. Loppusumma riippuu täysin lainanantajasta ja sen asettamista koroista.

Kulutusluottoa hakiessa tuleekin miettiä ensiksi se, että kuinka tarpeellista se on. Onko ajateltu käyttökohde niin tärkeä, että se kannattaa ostaa nyt, sen sijaan, että säästäisi sen summan esimerkiksi itse puolen vuoden aikana. Tällöin säästyisi suurilta koroilta ja loppusumma olisi se, minkä verran tuote maksaa.

On toki olemassa kohteita, jolloin laina on otettava välittömästi. Näitä ovat esimerkiksi uusi auto hajonneen tilalle, varat putkiremonttiin ja niin edelleen. Joskus, vaikka takaisinmaksu tekisi tiukkaakin, on laina vain haettava, halusi tai ei.

Yhteenveto

Kulutusluotto on erinomainen valinta silloin, kun elämän vastoinkäymiset yllättävät, eivätkä käteisvarat ole riittävät. Se sopii myös silloin, kun ei halua käyttää isoa siivua esimerkiksi säästöistä kerralla. Listaamistamme paikoista on lainan saaminen mahdollista erittäin nopealla aikataululla, joten jos olet esimerkiksi jo tänään suuremmankin lainan tarpeessa, saatat jo huomenna olla ostamassa tarvitsemiasi asioita. Mikä parhainta, lainat eivät tarvitse takaajia, mutta sinun on hyvä pitää tallessa esimerkiksi palkkakuitit todistaaksesi, että ilmoittamasi tulot ovat oikein. Lainanvertailusivustojen käyttäminen säästää aikaasi, sillä mikäli lähettäisit hakemuksesi itse 20 eri paikkaan, siihen kuluisi helposti jopa pari päivää.