Oletko kiinnostunut saamaan lisätietoa siitä, miten kirjoittaminen toimii tulonlähteenä? Kenties sinulla oli jo jonkinlaista tietoa ja kaipaat lisätietoja aiheesta.

Tänä päivänä kirjoittaminen toimii tulonlähteenä monelle, sillä se on yksi suosituimmista etätyön muodoista.  Kirjoittamisessahan tärkeintä on se, että teksti tulee tietyn ajan kuluessa, jonka tietysti tekstin tilaaja näkee eikä tällöin kirjoittajan kyttääminen selän takana ole tarpeellista. Usein kirjoittajat myös arvostavat rauhaa ja monet viihtyvätkin kirjoittamassa yksin kotona.

Internet on tehnyt kirjoittamisesta tarpeellisempaa kuin ikinä. Kaikilla on nykyisin oltava nettisivut, somesivut ja muut kanavat, joita tulee päivitellä tiuhaan tahtiin. On sähköpostikirjettä ja muuta. Tekstin lähettäminen ei maksa enää mitään, kuten aikoinaan, jolloin teksti piti painattaa ja postittaa. Työ oli tuolloin erittäin raskasta. Nyt ei tarvitse kuin maksaa tekstin tuottamisesta ja useimmiten pistää sen kirjoittaja julkistamaan se.

Mikäli yrityksellä on toimintaa kohti kuluttajia, on enemmän sääntö kuin poikkeus, että sisältöä on tuotettava ahkerasti. Muuten koko yritys näyttää kuluttajan silmiin kuolleelta ja epäluotettavalta. Tässä kohtaa kuvioihin astuvat siis kirjoittajat.

Kirjottaminen on usein melko aliarvostettua hommaa, mikä on sinällään hassua, että käytännössä kaikki tykkäävät lukea ja vaikka eivät tykkäisikään, niin altistuvat päivittäin erilaisille mainos- ja myyntiteksteille arjessaan, erityisesti kaupungissa asuessa.

Kirjoitustyöt

Kirjoitustöitä on monenlaisia ja riippuen kirjoittajan monipuolisuudesta, voi niitä kokeilla, vaikka jokaista. Oikeastaan kannattaakin, ennen kuin löytyy se oma juttu. Ainoastaan tekemällä kehittyy.

Toimittaja – Tämä tietysti lienee yleisin kirjoitusammatti. Mikäli sinulla on intohimo jotain tiettyä asiaa kohtaan ja haluat raportoida siitä maailmalle, kannattaa hakeutua alan julkaisuihin. Mikäli kirjoitustaito on hallussa niin töitä voi saada nopeastikin.

Kirjailija – Jos haaveissasi on kirjoittaa seuraava maailmanmullistava trilleri, on kirjailijan ammatti sinua varten. Alalla on erittäin vaikeaa kuitenkaan tienata, ellei onnistu kirjoittamaan juurikin bestselleriä.

Kääntäjä – Mikäli hallitset suomen kielen lisäksi jonkin toisen kielen erinomaisesti, voi kirjoitusuran aloittaa juuri kääntämisestä. Näin moni tekeekin, sillä silloin saa hyvää kokemusta kirjoittamisesta, eikä tarvitse vielä olla itse erityisen luova.

Sisällöntuottaja – Vaikka titteli ei itsessään ole erikoinen, niin tämä on yrityksen viestinnässä erittäin tärkeä positio. Se, mitä sisällöntuottaja tuottaa, on se, miltä yritys ulospäin näyttää. Hyvät sisällöntuottajat voivat tienata jopa miljoonia työllään, mikäli sen sisällön tuottaa omille sivuilleen.

Millainen on hyvä kirjoittaja

Hyvä kirjoittaja on sellainen, joka jaksaa ensin paneutua aiheeseen, josta on kirjoittamassa ja osaa kirjoittaa siitä rehellisesti ja innostuneesti lyhyen tutustumisen jälkeen. Riippuen kirjoituksen tarkoituksesta, on tärkeää pystyä kirjoittamaan erilaisia tekstejä erilaisilla tyyleillä, sillä ei ole hyvä erikoistua vain tietyn tyyppisiin kirjoitustöihin. Asiakkaita on erilaisia ja työt ovat yhtä erilaisia kuin asiakkaatkin. On siis yhtä tärkeää osata kirjoittaa satiiria, ylimyyvää, rehellistä, murskaavaa, pohtivaa kuin neutraaliakin tekstiä. Hyvä kirjoittaja ei tuo omaa näkökulmaansa teksteihin, ellei sitä erikseen pyydetä tai teksti on tulossa kirjoittajan omille sivuille.

Erityisesti toimitustöissä näkee nykyisin toimittajien omia mielipiteitä tiputeltuna sinne tänne ja se lähinnä herättää lukijassa vain ärsytyksen. Ellei kyseessä ole kolumni, ei siis omia mielipiteitä kannata tupata tekstien sekaan.

Hyvä kirjoittaja ei tunne työaikoja, vaan tekee tekstin vaikka keskellä yötä jos työn luonne sen vaatii. On myös tärkeää osata viihtyä yksinään sekä mikä tärkeintä, on osata keskittyä.

Hyvä kirjoittaja myös hallitsee oikeinkirjoittamisen, mutta se ei ole tänä päivänä erittäin tärkeää, sillä on olemassa tarkistusohjelmia, joilla tekstit voi tarkastaa. Sellaisella myös tämäkin teksti on tarkistettu. Hyvänä esimerkkinä on Wordin Spell Checker, josta löytyy tarkistus suomeksi. Toinen hyvä esimerkki on Chromen lisäosa nimeltään Grammarly, joka tarkistaa reaaliajassa kaikki selaimessa kirjoitetut englanninkieliset tekstit.

Jos kirjoittamista tekee työkseen ja varsinkin, jos sitä tekee freelancerina, on tärkeää olla hyvät myyntitaidot, sillä uusia asiakkaita täytyy osata hankkia. Jos myyntitaidot ovat huonot niin on vaikea tehdä kirjoittamisesta leipätyötä.

Kenelle kirjoittaminen sopii

Tämä hieman sivuuttaakin jo ylläolevaa, mutta tarkennetaan vielä, sillä kirjoittamistyötä voi kyllä aloittaa tekemään, vaikka ei olisikaan hyvä kirjoittaja. Hyväksi kirjoittajaksi voi tulla. Harvemmin kirjoittamisessakaan on seppä syntyessään ja tuskin Päätalokaan kirjojaan kirjoitti ennen harrasta harjoittelemista.

Kirjoittaminen sopii niille, joilta löytyy kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä sekä mikä tärkeintä, luovuutta. Varsinkin kaupallisessa kirjoittamisessa joutuu helposti kirjoittamaan pitkiäkin tekstejä usein melko tylsästä ja yksinkertaisestakin aiheesta.