Instabank on Suomen lainamarkkinoilla toimiva, kulutusluottoja tarjoava nettipankki. Sen sivuilta voi hakea lainaa 500 euron ja 50 000 euron väliltä. Vaikka se toimiikin Suomessa, ei kyseessä kuitenkaan ole kotimainen palvelu, vaan Norjaan rekisteröity yritys. Se ei tee siitä kuitenkaan millään tavalla vähempiarvoista toimijaa. Tässä artikkelissa käymme läpi millaisesta yrityksestä ja palvelusta on kyse sekä näytämme myös muiden kuluttajien kokemuksia.

Instabank Kokemuksia

Instabank tarjoaa kulutusluottoja, jolloin kyseessä on niin sanottu kertalaina. Se tarkoittaa sitä, että sinun tulee hakea tietty lainasumma itsellesi, joka tulee sitten maksaa takaisin sovitussa ajassa. Tuo aika sovitaan tietysti jo ennen lainan hyväksymistä. Myös lopulliset korot riippuvat siitä, millainen laina-aika sovitaan. Enimmillään maksuaikaa voi Instabankissa saada jopa 15 vuotta. Se tarjoaa myös ns. joustavaa maksuaikamallia, jolloin maksamisen voi sovittaa omiin elämäntilanteisiin. Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö maksamaan kuitenkin joutuisi.

Tämän lisäksi se tarjoaa myös joustoluottoja, joka on ikään kuin luottokortti, eli voit hakea itsellesi korkeampaa luottorajaa, mutta maksat takaisin vain siitä summasta, jonka olet omalle tilillesi nostanut.

Sivusto on ammattimaisen näköinen ja selkeästi kyseessä on pankki, se käy heti selväksi. Kieli on ammattimaista ja tulee tunnelma palvelusta, joka tietää mikä tekee ja sitä tehdään myös asiakkaat edellä. Erittäin hyvä ensivaikutelma. Sivustolla on tekstiä sopivasti ja ehdot sekä korot selitetään näkyvästi. Mitään ei jätetä pimentoon.

Asiakaspalvelukin on hyvin tavoitettavissa. Ma-pe yhteyden saa puhelimitse klo 10 ja 16 välisenä aikana. Muina aikoina heitä voi tavoitella sähköpostitse.

Yritys kertoo, että sen toiminnan perustana on ollut perustaa täysin uudenlainen pankki, jossa katsotaan tulevaisuuteen ja tehdään kaikki nykyaikaisesti. Se kertoo, että sen toimintamalliin kuuluu välitön yhteydenpito asiakkaisiin sekä läpinäkyvyys. Heidän mielestään epäselvät ehdot eivät palvele ketään.

Suomi on muuten ensimmäinen maa Norjan lisäksi, jossa se nykyisin toimii. Taustayrityksen virallinen nimi on Instabank ASA ja se on perustettu vuonna 2016. Se on siis lyhyessä ajassa saavuttanut suositun aseman ja paljolti se johtuukin sen itselleen asettamista laatuvaatimuksista.

Lainan hakeminen

Instabank tarjoaa sisi sekä joustoluottoja, että kulutusluottoja ja maksuaikaa on mahdollista saada jopa 15 vuotta. Enimmillään lainaa voi hakea 50 000 euroa ja alhaisimmillaan 500 euroa. Katsotaan seuraavaksi, millaisia kokemuksia itse lainan hakeminen tuotti:

Lainan hakeminen aloitetaan etusivulta valitsemalla lainasumma sekä maksuaika. Jos haluat joustoluottoa, tulee sinun valita maksuajaksi joustava. Muutoin lainasumma voi olla täysin sama kuin kulutusluottojen puolella. Laskuri oikealla puolella näyttää mukavasti lainasumman per kuukausi sekä esimerkkikoron. Lopullinen korkohan määräytyy kun sopimusehdot ovat valmiina.

Valitsimme 35 000 euron lainan 12 vuoden maksuajalla.

Hakuprosessi on kuten millä tahansa muullakin sivustolla, eli seuraavaksi tulee täyttää tiedot, kuten nimi, henkilötunnus, osoite, yhteystiedot ja tietysti tulo- ja meno tiedot. Nämä kaikki tulee olla oikein, jotta ei syyllisty petokseen ja jotta lainanmyöntäjä tietää mille se päätöksensä perustuu.

Päätös itse lainasta tulee melko nopeasti, jopa tunnin sisällä suoraan sähköpostiin.

Instabankilla on muuten myös todella erikoinen, mutta mukava ominaisuus, nimittäin lainaturvavakuutus, joka on erikseen ostettava palvelu. Se auttaa sinua silloin, jos joudut pulaan esimerkiksi työttömyyden tai sairauden takia kuukausimaksuissasi. Sitä ei voi ostaa, jos on jommassakummassa tilanteessa jo lainaa hakiessa.

Lainaa voi hakea jokainen Suomessa vakituisesti asuva henkilö, jolla on sekä osoite, että pankki Suomessa. Myös luottotietojen tulee olla kunnossa.

Korot

Korot ovatkin erittäin tärkeät, kun lopullista maksusummaa lähdetään selvittämään, ne lopulta määrittävät sen, kuinka paljon maksettavaa tulee. Instabank tarjoaa lainoilleen melko inhimillisiä korkoja, nimittäin esimerkiksi 10 vuoden lainalle, 10 vuoden maksuajalla tulee 15,39% korot. Summa on toki korkeampi kuin perinteisissä pankeissa, mutta nettipankiksi sillä on melko alhaiset korot.

Kokemuksia 2021

Autoni hajosi ja olin pikaisen rahan tarpeessa. Tutkin monia eri vaihtoehtoja ja lopulta parhaaksi osoittautui Instabank. Sain hyvän diilin muutaman vuoden maksuajalla sekä kohtuullisella korolla. Asiakaspalvelu oli ystävällistä ja sain hyvää palvelua. Kaikki on sujunut juuri niin kuin pitääkin. Ehdottomasti paras lainapaikka, jota itse olen käyttänyt.

-Eeva-

Kuulin Instabankista ystävältäni, joka oli käyttänyt palvelun joustoluottoa jo jonkin aikaa ja päätin itsekin ottaa sen käyttööni. Sehän on vähän kuin luottokortti netissä, josta vain siirrän rahaa omalle tililleni tarpeen mukaan. Olen käyttänyt rahoja mm. tiskikoneeseen ja muuhun tarpeelliseen. Ei ole valittamisen aihetta tullut.

-Ritva-

Instabank pelasti minut silloin kuin jouduin pulaan auton hajotessa. Vertailin muutamia eri vaihtoehtoja ja parhaaksi osoittautui tämä. Olen tykännyt ja aion myös jatkossakin käyttää heidän palveluitaan, jos niikseen tulee. En toki tue jatkuvaa lainalla elämistä, mutta välillä se vain on tarpeellista.

-Ripa-

Olen aina inhonnut lainoja ja pidin näitä nettilainoja hölmöjen hommana. Niin sitä vain itsekin joutui tilanteeseen, jossa tarvitsi rahaa nopeasti, eikä käteistä ihan niin paljon ollut. että viitsi kaikkia rahojaan siihen menoon laittaa. Päädyin Instabankiin ja tässä sitä nyt ollaan. Tilanne korjaantui ja sain maksettua lainan takaisin sopivassa ajassa.

-Joku-

Korot tuntuivat ensi alkuun todella kovilta, mutta katseltuanu muita vaihtoehtoja, tulin siihen tulokseen, etteivät ne nyt niin kovin korkeat sitten olekaan. Muualla voi olla jopa paljon pahemmatkin. Onhan se kuitenkin niin, ettei mistään lainaa saa ilmaiseksi, millä ne pankit sitten eläisivät.

-Metallimies-

Vaihtoehtoja

Aina on tietysti olemassa vaihtoehtoja, joista yksi on mm. toinen norjalainen palvelu, Bank Norwegian, joka muuten kuuluu samaan yritykseen kuin samanniminen lentoyhtiökin. Molemmat ovat laadukkaita palveluita, joskin Bank Norwegian on monelle ehkä yrityksenä paljon tutumpi ja saattaa siksi olla turvallisempi valinta. Instassa alin lainasumma on jo 500 euroa, kun taas Norwegianilla lainaa saa alimmillaan 2000 euroa.

Suositeltava vaihtoehto on myös palvelu, joka vertailee kattavasti useita lainoja puolestasi. Näistä voi lukea lisää mm. sivuilta Lendo kokemuksia ja Zmarta kokemuksia, jotka ovatkin vertailusivustojen parhaimmistoa.

Yhteenveto 2020 – 2021

Vaikka Instabank on jäänyt vähemmälle huomiolle, ei se missään tapauksessa ole huono pankki vaan jatkaa jo norjalaisille pankeille tuttua linjaa, eli tarjoaa inhimillisillä hinnoilla laajasti lainoja. Se on ehdottomasti pankki, jota voi suositella ja on varmasti luotettava. Se selkeästi elää oppiensa perusteella, eikä kyseessä olleet vain kaunopuheet asiakkaille ja sijoittajille. Testasimme itsekin asiakaspalvelua, sillä se mainostaa olevansa välitöntä kommunikaatiota. Puheluumme vastattiinkin alle minuutissa, joten sitä voi pitää erittäin nopeana. Myös työttömyyden varalle suunniteltu vakuutus lainan päälle on todella hyvä lisä, joskin sillä on tietysti hintaa. Siitä kuitenkin on hyötyä siinä vaiheessa, jos elämässä tulee hankalampi vaihe päälle.

Instabank on ehdottomasti yksi parhaimmista ”uusista” pankeista, eli niistä, joita on 2010-luvun loppupuolella julkistettu. Sen jalkoihin jää myös moni kotimainen palvelu.