GF Money on vuonna 2012 perustettu täysin suomalainen ”varjopankki”, joka tarjoaa lainoja yrityksille. Täältä ei siis kuluttajille lainoja myönnetä ollenkaan, vaan sivusto tarjoaa lainoja vain yrityksille ja palvelun luvataan olevan helppoa ja nopeaa ja tietysti myös joustavaa. Kätevää, eikö? Mutta onko kaikki kuitenkaan ihan niin hienoa kuin miltä se kuulostaa vai onko kyseessä riistopankki, joka tarjoaa lainoja yrityksille, jotka eivät muualta lainaa saa ja näin ollen vie niitä entistä syvempään suohon? Vai onko kyseessä kenties juuri niin hyvä palvelu kuin meille annetaan ymmärtää? Se selviää tässä artikkelissa, mutta lopullisen päätöksen palvelun käyttämisestä voit tehdä vain itse.

Siirry GF Moneyn sivuille.

GF Money Oyj:n toimitusjohtajana on Mikko Matias Mali ja vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli reilut 820 000 euroa. Edellisvuonna se oli ollut noin 3 miljoonaa euroa enemmän. Tähän saattanee vaikuttaa osin yrityksen saama negatiivinen julkisuus.

GF Money on nimittäin joitain vuosia sitten tehnyt asuntokauppaa Nuorisosäätiön johdon kanssa ja se johti lopulta siihen, että sen taival kohti pörssiä päättyi siihen. Ongelma oli siinä, että kansanvaroja oltiin käyttämässä laina-alan yritykseen.

GF Money oli myös taannoin julkisuudessa siksi, että se oli lainoittanut rakennuskohteita, joiden rakennuttajat kuitenkin ajautuivat ongelmiin ja lopulta siitä tulikin itsestään niiden asuntojen omistaja.

GF Moneyn sivusto näyttää luotettavalta ja juuri sellaiselta, joka varmasti Suomen markkinoilla toimiikin. Ikäähän sillä jo jonkin verran on, joka tietysti tarkoittaa sitä, että siihen on monet yritykset kyllä luottanut, mutta selkeä tipahdus liikevaihdossa kielii siitä, että negatiivisella julkisuudella on selkeästi ollut vaikutusta.

Sivuilla navigoiminen on helppoa ja yläosan valikosta löytyykin pääsy helposti kaikkiin oleellisiin tietoihin, kuten palveluihin, jotka heidän tapauksessaan ovat yrityslaina, yrityslaina Pro ja sijoitus. Niistä lisää alempana.

GF Money luottaa asialliseen viestintään, eikä sen sivuilla sorruta ylimyymiseen. Se sopii hyvin varsinkin yritysmaailmaan.

Lainan hakemisen sanotaan olevan helppoa ja vaivatonta ja sehän voikin toimia hieman erilaisilla säännöillä kuin perinteinen pankki.

GF Money tarjoaa siis kolmea erilaista lainatuotetta, jotka ovat yrityslaina, yrityslaina pro ja sijoitus. Seuraavaksi lisää niistä.

Yrityslaina

Yrityslainan sanotaan olevan yksinkertainen prosessi ja siltä se tosiaan näyttää, koska vakuudeksikaan ei tarvita mitään muuta kuin yksi luonnollinen henkilö. Esinevakuuksia ei esimerkiksi ole ollenkaan. 3-10 000 euron lainat saa tilille heti seuraavana päivänä ja takaisinmaksu onnistuu viimeistään 12 kuukaudessa, joskin nopeampikin aikataulu on myös mahdollista. GF Money myös lupaa, että minkäänlaisia piilokuluja ei tule.

Yrityslaina pro

Löytyypä GF Moneylta sitten ihan seuraavan tason lainatkin, joilla yrityksen voivat rahoittaa isojakin sijoituksia, sillä lainaa myönnetään mitä tahansa 100 000 ja 5 000 000 euron väliltä. Näin suurta lainaa ei tietenkään ilman vakuuksia anneta, vaan vakuudeksi käyvät esimerkiksi arvopaperit. Koska summat ovat hieman isommat, ei päätöstä tietenkään luvata saman päivän aikana, vaan mahdolliset neuvottelut voidaan saada käyntiin jo hakemuspäivänä, mutta varsinaisiin ehtoihin päästään käsiksi vasta pidemmän ajan kuluessa. Mikäli hakemukselle näytetään vihreää valoa, voi rahat saada käyttöönsä jo saman päivän aikana. Lainanmaksuaikakin sovitaan tapauskohtaisesti.

Pro lainaa voi hakea kaikki suomalaiset yritykset, joilla on realistinen rahoitussuunnitelma ja oikeat reaalivakuudet on löydyttävä, eli tämä laina ei oikein uusille, varattomille yrityksille sovi.

Sijoitus

Tässä osiossa GF Money itseasiassa kutsuu sijoittajia sijoittamaan omaan yritykseensä ja lupaa 2-8% tuoton kiinteänä osinkotuottona kuukausittain. Sijoittamiseen voi tutustua paremmin korkeatuottoinen.fi sivustolla.

Korot

Valitettavasti koroista ei puhuta sivustolla mitään, jotka totta kai mainitaan sitten erikseen omassa sopimuksessasi, kun lainaa haet. Kannattaa kuitenkin tutustua korkoihin kunnolla ennen kuin allekirjoittaa mitään, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Millaisia kokemuksia

Kaiken kaikkiaan meillä on GF Moneysta monenlaisia ja hieman ristiriitaisiakin kokemuksia. Se kyllä hoitaa oman tonttinsa asiallisesti lainanhakijoita kohtaan, se on selvää, vaikka sitä varjopankiksi halutaankin julkisuudessa nimittää. On toki myönnettävä, että sen saamalla julkisuudella rakennusalan kaupan sotkuista on myös meihinkin myös negatiivinen vaikutus, se on selvää. Tuolla nyt ei varsinaisesti ole mitään tekemistä kuitenkaan perus yrityslainojen kanssa, eli mikäli sellaisen tarpeessa on niin sellaisen kyllä täältä ihan luotettavasti saa.

GF Moneyn toiminta on kuitenkin ollut vastatuulessa, koska sen nimellä on negatiivinen kaiku, mutta nähtäväksi jää, onko tällä tarinalla millainen loppu. Sillä välin sen palveluita voi kuitenkin huoletta käyttää.

Muita vaihtoehtoja

Aina on kuitenkin olemassa muitakin vaihtoehtoja, eikä GF Money ole ainoa varjopankki joka tarjoaa yrityslainoja. Seuraavaksi esittelemmekin meidän mielestämme parhaat vaihtoehdot, joista on ollut hyviä kokemuksia.

Business Credit

Business Credit palvelun omistaa suomalainen J.W Yhtiöt, joka pyörittää myös muutamia kuluttajillekin suunnattuja palveluita, kuten Ekstraluottoa ja Suomilimiittiä.

Fellow Finance

Fellow Finance on listan outolintu, sillä siellähän rahoittajana ei toimi varsinaisesti pankki, vaan käytännössä tavan tallaajat ja muut sijoittajat. Voit siis laittaa oman lainahakemuksesi sisään ja tämän jälkeen joku sijoittaja voi ilmoittaa, että haluaa tarjota lainan sinun yrityksesi tarpeisiin. Yrityslainassa on myös todella iso vaihtelu, sillä lainaa voi hakea 5000 ja 1 000 000 väliltä. Lainaa myönnetään vain suomalaisille yrityksille. Lainaa voi hakea tonnin ja sadan tonnin väliltä ja 20 000 euroon asti voi lainaa hakea ilman takaajia.

Ferratum

Ferratumilla yrityslainoja myönnetään 2000 ja 250 000 euron väliltä. Ihan pienet firmat lainoja ei kuitenkaan saa, sillä toimintaa pitää olla takana vähintään 6 kuukauden ajalta ja liikevaihdon on oltava vähintään 75 000 euroa. Myös heiltä lainaa haettaessa pitää yrityksen olla täysin suomalainen.

Fin yritysrahoitus

Fin yritysrahoitus tarjoaa pienempiä yrityslainoja 2000 eurosta 10 000 euroon. Lainoja voi maksaa takaisin yhteensä kaksi vuotta. Palvelua pyörittää Fin yritysrahoitus Oy niminen yritys.

Qred yrityslaina

Qred on alun perin ruotsalainen yritys ja vaikka se saattaa olla monelle hieman tuntemattomampi nimi, on se kuitenkin iso konserni länsinaapurissamme. Yrityslainaa myönnetään 1000 ja 25 000 euron väliltä. Uusille asiakkaille maksuaika on maksimissaan 6 kuukautta ja vanhoille asiakkaille 12 kuukautta.