Fellow Finance on uudenlainen tapa lainata ja sijoittaa rahaa. Vuodesta 2013 markkinoilla ollut Fellow Finance on vertaislainapalvelu, jolla on alalta jo vankasti kokemuksia. Palvelun kautta rahaa lainatessa raha tulee siis muilta tavallisilta ihmisiltä, jotka ovat palveluun sijoittaneet. Yhtiö listautui Suomen Nasdaq Helsinki pörssiin vuonna 2018, joka kertoo yhtiöstä paljon. Kyseessä on erittäin luotettava ja vakaa yhtiö, joka pyrkii kasvamaan myös ulkomaille vuoden 2019 aikana. Tästä palvelusta on monella hyviä kokemuksia, mutta toki lähtökohta on edelleen se perinteinen, eli lainaa vain harkiten ja mikäli todella tarvitset rahaa.

Fellow Finance on lopetettu. Katso vaithoehdot tästä:

laskuriin tästä linkistä.

Kyseessä on eräänlainen joukkorahoituksen muoto, jonka perimmäisenä tarkoituksena on yhdistää sijoittajat ja lainaa tarvitsevat uudella tavalla. Tästä onkin usealle sijoittajalla jo hyviä kokemuksia ja lainan saajalle rahat tulevat varmasti kuten pitääkin. Vuonna 2016 joukkorahoitusmarkkinan koko oli maassamme jo 160 miljoonaa euroa.

Fellow Finance onkin kasvanut jo Pohjoismaiden suurimmaksi joukkorahoituspalveluksi. Palvelulla on jo noin 280 000 käyttäjää. Fellow Financella on Finanssivalvonnan myöntämä toimilupa maksulaitoksena toimimiseen.

Yhtiön sivusto on todella hyvännäköinen, selkeä ja toimiva. Se tekee sekä lainan hakemisesta että sijoittamisesta erittäin mukavaa ja yksinkertaista. Vastaavaa yhtä hyvää lainanantajat ja niiden hakijat yhdistävää palvelua ei ole toistaiseksi olemassa!

Fellow Financelta löytyy osaava asiakaspalvelu, joka vastaa sijoittajien sekä lainanhakijoiden kysymyksiin puhelimitse arkisin klo 9.00-17.00. Lisäksi asiakaspalvelun tavoittaa sähköpostitse. Lisätietoja Fellow Financen nettisivuilta.

https://rahakeskus.com/mene-fellowfinance

Fellow Finance sijoittaminen ja kokemuksia

Fellow Finance on suurin suomalainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa suomalaisiin vertaislainoihin ja yritysten joukkorahoituslainoihin. Sijoittamisen aloittaminen on helppoa, sillä se on täysin kulutonta. Sijoittaja pääsee itse päättämään, kenelle palveluun rekisteröityneelle hän lainaa rahaa. Henkilökohtaisia tietoja sijoittaja ei pääse katselemaan, mutta esimerkiksi palkkatietoja sekä lainanhakijan kuukausittaisia menoja hän pääsee tarkastelemaan tietämättä kuitenkaan kenestä henkilöstä on kyse.

Kuten aina sijoittaessa, myös Fellow Financen kautta sijoittavan kannattaa muistaa hajauttaminen. Sijoitettava summa kannattaa hajauttaa mahdollisimman monelle lainaajalle, jotta riskit pienenisivät. Jos jokaiselle yksittäiselle lainaajalle on lainannut vain parikymppiä, ei ole katastrofi jos yksi lainanhakija ei lainaansa maksa takaisin. Lähes kaikki kuitenkin maksavat. Halutessaan sijoituksen voi tehdä myös vain yhden henkilön lainaan.

Riskiä voi myös arvioida Fellow Financen luoman viisiportaisen luottoluokitussysteemin mukaan. Portaikko on luotu lainanmaksun todennäköisyyden mukaan. Jos todennäköisyys maksukykyyn on arvioitu alhaiseksi, saa lainasta huomattavasti parempaa korkoa. ”Hyville” lainaajille korot taas ovat pienemmät.

Vertaislainoja voi nykyisin myöntää palvelun kautta suomalaisten lisäksi myös puolalaisille lainaajille. Nämä lainat on ilmoitettu Puolan zlotyina. Jos palvelua käyttää puolalaisille lainaamiseen, kannattaa ottaa huomion valuuttakurssien heilahtelun muodostama riski.

Lainoihin sijoittavan kannattaa huomioida, että kyseisellä alalla syntyy usein maksuviiveitä ja jopa luottotappioita.

Esimerkiksi sijoittaja.fi on tehnyt Fellow Financeen mallisalkun, josta se sai ensimmäisen vuoden aikana tuottoa 14,1%

Paras syy sijoittaa Fellow Financen vertaislainoihin onkin korkea tuotto. Palvelun lainojen korot vaihtelevat luokituksesta riippuen 8%-21% välillä. Palveluun sijoittaneiden keskimääräinen korkotuotto on ollut reilut 10%. Kunhan muistaa hajauttaa vähintään 100 eri lainaan, on vähintään 10% korkotuotto suhteellisen taattu.

Fellow Finance lainat

Fellow Finance tarjoaa hakijoille lainaa väliltä 500€ – 15 000€. Laina-aika vaihtelee 24kk – 84kk välillä. Lainaa on siis saatavilla niin pienempiin kuin suurempiinkin hankintoihin, ilman takaajia tai vakuuksia. Toisin kuin moniin pikavippipalveluihin, Fellow Financeen ei liity minkäänlaisia piilokuluja vaan kaikki lainan kulut kerrotaan selkeästi hakemisen yhteydessä.

Lainaa voi hakea Suomessa asuva 20-75-vuotias henkilö, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Hakija tarvitsee luonnollisesti myös suomalaisen pankkitilin. Myös verkkopankkitunnukset on oltava, sillä niitä käytetään palveluun tunnistautumiseen sekä lainatarjouksen allekirjoitukseen. Lisäksi hakijan tulee läpäistä Fellow Financen tekemä luottokelpoisuusarvio, jossa arvioidaan maksukykyä. Arvio tehdään esimerkiksi hakijan nettotulojen sekä jo olemassa olevien velkojen perusteella.

Voit tehdä palveluun alustavan hakemuksen, jonka jälkeen alat saada lainatarjouksia sähköpostiisi. Tässä vaiheessa et siis ole vielä sitoutunut mihinkään. Jos jokin sähköpostiin saapuvista tarjouksista miellyttää, voit valita sen ja siirtyä allekirjoittamaan tarjouksen verkkopankkitunnuksillasi. Tämän jälkeen laina siirtyy tilillesi viimeistään 1-2 pankkipäivän kuluessa.

Saamasi lainatarjoukset voivat poiketa tekemästäsi hakemuksesta esimerkiksi summan tai koron osalta. Kannattaakin tutustua tarjouksiin kunnolla ennen hyväksymistä. Lainatarjousten eroavaisuudet omaan hakemukseen nähden voivat johtua esimerkiksi luottoluokituksestasi. Jos saatu tarjous on pienempi kuin pyydetty summa, ovat lainanantajat saattaneet luokitella sinut sen verran riskaabeliksi sijoituskohteeksi etteivät se myönnä koko pyydettyä summaa.

Laskuri ja lisätiedot:

Lainahakemuksen jättäminen

Lainahakemuksen jättäminen on muutaman minuutin helppo prosessi, joka tehdään Fellow Financen nettisivuilla. Kyseessä on alustava hakemus, johon täytetään perustietoja esimerkiksi omista tuloista sekä jo olemassa olevista veloista. Tämän jälkeen hakemus lähtee arvioitavaksi, ja sijoittajat alkavat lähettää hakijalle lainatarjouksia. Sijoittajat eivät näe hakijan henkilötietoja kuten nimeä tai osoitetta.

Liitteiksi usein vaadittavat palkkakuitit sekä eläkepäätökset voi lähettää hakemuksen yhteydessä tai myöhemmin sähköpostilla. Tarvittaessa myös postittaminen onnistuu.

Fellow Finance autolaina

Palvelu tarjoaa lainoja useisiin eri tarkoituksiin. Fellow Financen autolaina mahdollistaa kohtuullisella korolla hankittavan autolainan uuden tai käytetyn auton hankintaan. Ei ole väliä onko hankinnan kohteena perheauto, urheiluauto tai vaikkapa matkailuauto. Myös isompia auton hintavia huoltoja varten voi hakea lainaa. Autoihin liittyviä lainoja voi hakea 15 000€ saakka kiinteällä 5 prosentin korolla.

Autolainahakemuksen tekeminen Fellow Financen kautta on muutaman minuutin kestävä nopea prosessi.

Fellow Finance matkalaina

Fellow Financen vertaislainoja on saatavilla myös matkatarkoituksiin. Parhaimmillaan matkalainaa voi saada jopa 15 000 euroa kiinteällä 5 prosentin korolla. Lainan saa tilille parhaimmillaan jo saman päivän aikana hakemuksen jättämisestä, joten Fellow Finance matkalaina mahdollistaa kätevän rahoitustavan äkkilähdöille. Laina-aika on jotain 2-7 vuoden väliltä lainanhakijan mieltymysten mukaan. Halutessaan koko lainan voi maksaa takaisin myös heti.

Fellow Finance remonttilaina

Fellow Finance rahoittaa myös remontteja. Autolainan ohella remontointi onkin suomalaisten suosituimpia lainanhakukohteita. Remonttilainaa voi niin ikään saada 15 000€ saakka kiinteällä 5 prosentin korolla. Fellow Finance on erittäin sopiva paikka hakea lainaa niin kylpyhuoneen kuin vaikka mökinkin remontointiin. Remonteilla on usein tapana hieman kasvaa ulos alkuperäisistä kustannusarvioistaan. Tässä kohtaa nopea laina voi tulla tarpeeseen. Fellow Financelta remonttilainan saakin parhaimmillaan jo saman päivän aika hakemuksen jättämisestä.

Fellow Finance yhdistelylaina

Jos sinulle on kertynyt useita pienlainoja, luottokorttivelkoja ja muita pienempiä maksuja, on usein järkevää yhdistää lainat yhdeksi lainaksi. Näin voi säästää suuren summan koroissa ja lainanhoitomaksuissa. Talous selkeytyy muutenkin, kun lainoja ei tarvitse olla vähän väliä maksamassa joka suuntaan. Kaiken voi hoitaa vain yhdellä kerran kuussa maksettavalla maksulla. Yhdistelylaina mahdollistaa myös kaikkien lainojen lyhentämisen yhdellä, kohtuullisella kuukausilyhennyksellä. Lyhennyksen koon voi suhteellisen vapaasti itse määrittää.

Yhdistelmälainaa voi hakea 15 000 euroon saakka kiinteällä 5 prosentin korolla. Lainatarjoukset ovat kuitenkin aina yksilöllisiä, joten tutustu tarjoukseen ennen sen hyväksymistä.

Fellow Finance lainaturva

Lainaturva on vaihtoehto – Fellow Finance kokemuksia.

Halutessaan palvelun kautta voi ottaa hakemalleen lainalle lainaturvan. Kyseessä on takaisinmaksuturva, joka turvaa lainan takaisinmaksun yllättävissä elämäntilanteissa. Esimerkiksi sairauden johtaessa työttömyyteen tai työkyvyttömyyteen voi lainaturvan avulla maksaa lainansa pois. Lainaturva maksaa keskimäärin vain noin 6 euroa kuukaudessa, joten sen ottamista kannattaa harkita. 6 euron kuukausimaksu on pieni, mutta epäonnen kohdatessa se voi pelastaa paljolta.

Lainojen takaisinmaksuajat ovat tavallisesti useita vuosia, eikä kukaan voi ennustaa mitä tulevien vuosien aikana tapahtuu. Onnettomuuden aiheuttama työkyvyttömyys on itsessään jo tarpeeksi stressaava tilanne. Kukaan ei siinä tilanteessa kaipaa vielä niskaan kaatuvia lainoja mukaan soppaan.

Fellow Finance yritysrahoitus

Fellow Finance myöntää myös yrityslainoja. Yrityslainan määrät ovat huomattavasti yksityislainoja suurempia, sillä yrityslainaa voi hakea väliltä 5000€ – 1 000 000€. Lainoja välitetään suomalaisille PK-yrityksille, jotka ovat luottokelpoisia. Yrityslainaa voivat hakea niin osakeyhtiöt, toiminimet kuin kommandiittiyhtiötkin.

Fellow finance listautui pörssiin vuonna 2018

Fellow Finance listautui pörssiin lokakuussa 2018. Anti oli erittäin suosittu ja jopa ylimerkitty. Vakaa yhtiö, josta monella lainaa tarjoavalla sijoittajalla on hyviä kokemuksia kiinnosti. Yksi syistä listautumiselle oli lisärahoituksen tarve, sillä tavoitteet ovat korkealla. Fellow Finance tavoittelee nopeampaa kasvua myös ulkomailla. Suomessahan yhtiöllä on jo erittäin vakaa toiminta ja hyvät näkymät. Kasvu on kuitenkin Suomessa jo haastavampaa, mutta ulkomailla on useita hyviä mahdollisuuksia ja etenemistä pitäisikin näkyä jo vuonna 2021.

Onkin yleisesti ajateltu, että mikäli yhtiön kasvutarina jatkuu myös ulkomailla, tulee Fellow Finance olemaan sijoituksena erinomainen. Mikäli yhtiön osakkeet kiinnostavat, löytyy yhtiö Suomen pörssistä Nasdaqista First North Finland listalta. Kun Suomessa käydään kauppaa toimii valuuttana tietenkin eurot. Me emme anna sijoitusneuvoja, osto tai myyntisuosituksia, mutta ajatuksemme yhtiöstä on että kyseessä on sijoittajalle pieni riskisijoitus. Kasvuun on hyvät mahdollisuudet ja tätä kautta hyviin tuottoihin, mutta mikäli ulkomaiden valloitus ei onnistu tai hidastuu merkittävästi, voi osakkeen hintakin reagoida vähintäänkin hetkellisesti myös selvästi alaspäin.

Lukijoiden kokemuksia Fellow Finance lainapalvelusta

Tähän alle voi jokainen kirjoittaa omat kokemukset palvelusta. Oliko lainan hakeminen helppoa ja palveltiinko sinua ystävällisesti? Kiitos palautteesta! Toivomme mahdollisimman tuoreita kokemuksia, mielellään vuodelta 2020 tai 2021.