Elämä ilman luottotietoja ja lainat

Sitähän usein sanotaan, että elämä on ohi, kun luottotiedot oh ohi ja Suomessa sen sanotaankin olevan yksi kovimmista tuomioista, sillä kun luottotiedot menevät syystä tai toisesta, tulee oman elämän hallitsemisesta todella hankalaa, sillä jo puhelinliittymän avaaminen tuottaisi hankaluuksia.

Saman sanotaan koskevan myös lainoja, eli jos luottotiedot ovat menneet niin se oli sitten siinä. Jos autosi hajoaa, niin uuden saat ainoastaan käteisellä, mutta sellaistakaan rahaa on vaikea säästää, sillä vouti vie suuren siivun tuloista. Riippuu kuitenkin luotonmyöntäjästä, ovatko autolainat täysin pois kuvioista vai ei. Voi olla esimerkiksi tilanne, jossa kaikki velat on jo maksettu, mutta luottotiedoissa on silti yhä merkintä. Parhaassa tapauksessa luotonantaja saattaa kuitenkin antaa sen anteeksi.

Entäpä sitten asuntolainat? Sellaisen saaminen voi olla erittäin vaikeaa, jos luottotietoja ei ole. Parhaassa tapauksessa puhutaan kuitenkin jopa satojen tuhansien eurojen lainasta ja häiriömerkintä tarkoittaa kuitenkin sitä, että maksukyvyssä on ollut aiemmin ongelmia. Se ei puhuttele pankkia välttämättä kovin positiivisella tavalla.

Kyllähän se valitettavasti niin on, että kun luottotiedot ovat menneet, niin elämä hankaloituu. Puhelinliittymää ei saa, asuntoa ei saa vuokrattua ja lainojen saaminen on vaikeaa. Siksi olisikin erinomaisen tärkeää, jotta luottotiedot saa pysymään ja mikäli ne ovat jo menneet, niin saisi velat maksettua ja tietonsa takaisin. Siihen kannattaa aina pyrkiä, vaikka se joskus tuntuukin siltä, että tilanne on täysin toivoton.

Omat luottotiedot voi tarkistaa esimerkiksi Asiakastiedosta. Takuusäätiö tarjoaa apua velkojen järjestelemisessä, eli jos tilanne on vaikea ja velkaa on sinne sun tänne, kannattaa sinne ottaa ensimmäisenä yhteyttä.

Elämä ei ole ohi, jos velkaa on kertynyt. Kaikista tilanteista on mahdollista selvitä ja vielä joku päivä on entiselle luottotiedottomallekin mahdollista saada lainaa, jota tosin ei missään tapauksessa kannata hakea, jos se ei ole täysin välttämätöntä.